Jak zrobić sos anchois, czyli słono-aromatyczny dodatek, który wzbogaci smak sałatek i dań mięsnych?
Kiedy pierwszy raz jadłem sos anchois, byłem przekonany, że kucharz gdzieś przemycił parmezan, czosnek i coś…
Kiedy pierwszy raz jadłem sos anchois, byłem przekonany, że kucharz gdzieś przemycił parmezan, czosnek i coś…
Pierwszy raz spróbowałem sosu andaluzyjskiego na zatłoczonym targu w Maladze – podany do smażonych kalmarów, pachniał wędzoną…
Pierwszy raz spróbowałem sosu arrabbiata w małej rzymskiej trattorii, gdzie kucharz z dumą powiedział: „Tu nie ma…
Kiedy pierwszy raz przygotowywałem sos bearnaise w domowej kuchni, nie sądziłem, że tak szybko stanie się moją tajną…
Pierwszy raz spróbowałem wegańskiego sosu bolognese przez przypadek – znajoma przyniosła porcję na kolację. Byłem sceptyczny… dopóki…
Pierwszy raz przygotowałem sos czekoladowy jako nastolatek, próbując odtworzyć smak polewy z ulubionej kawiarni mojej mamy. Zamiast…
Pierwszy raz spróbowałem harissy w małej tuniskiej knajpce – jako dodatek do jagnięciny. Ogień w ustach, ale…
Pierwszy raz zetknąłem się z sosem hoisin w maleńkim barze w Hongkongu – podany do pieczonej kaczki,…
Kiedy pierwszy raz spróbowałem sosu kaparowego w jednej z małych tawern nad Adriatykiem, nie miałem pojęcia, że…
Pierwszy raz zrobiłem sos karmelowy późnym wieczorem, kiedy w domu zabrakło czekolady, a ja potrzebowałem czegoś słodkiego na…
Kiedy pierwszy raz zrobiłem sos malinowy do domowego sernika, nie spodziewałem się, że zniknie szybciej niż samo…
Pierwszy raz spróbowałem sosu mango-chili na nocnym targu w Bangkoku – lekko kleisty, słodki jak dojrzałe mango,…