Awenta – odkryj tę rzadką przyprawę o ziemistym, dymnym aromacie do marynat i sosów
Tylko 1 na 100 kucharzy w Europie zna awentę i świadomie jej używa – tak wynika…
Tylko 1 na 100 kucharzy w Europie zna awentę i świadomie jej używa – tak wynika…
Filipińska kuchnia przez setki lat bazowała na przyprawach, które nie tylko konserwowały jedzenie, ale też…
W tradycyjnej kuchni irańskiej suszona limonka była stosowana już w IX wieku jako naturalny konserwant…
W małej baskijskiej wiosce Espelette, tuż przy granicy z Hiszpanią, rocznie suszy się ponad 200 ton…
Blisko 80% indyjskich dań curry zawiera kozieradkę, choć wiele osób nie potrafi jej wskazać w…
Ponad 90% koreańskich domów ma w kuchni przynajmniej jedno opakowanie gochugaru. To nie przypadek. Ta intensywnie…
Choć nie jest prawdziwym pieprzem, groszek różowy zawiera nawet 10 razy więcej geraniolu niż mięta. To…
W Brazylii uważa się je za „fioletowe złoto Amazonii”. I nie bez powodu – w 100…
Ponad 60% tradycyjnych szwedzkich sosów do dziczyzny zawiera przetworzoną jarzębinę – mimo że wielu domowych kucharzy…
Ponad miliard ludzi w Indiach używa kala namak w codziennej kuchni, ale mało kto poza…
W Indiach kamforę spożywczą dodaje się do słodyczy i napojów od setek lat, ale mało…
W Indiach aż 9 na 10 kucharzy domowych trzyma kasuri methi w swojej spiżarni —…