Jak zrobić sos koperkowy, czyli delikatny, lekki sos idealny do ryb i ziemniaków?
Pierwszy raz jadłem sos koperkowy jako dziecko – na domowym obiedzie u babci, obok młodych ziemniaków i…

Pierwszy raz jadłem sos koperkowy jako dziecko – na domowym obiedzie u babci, obok młodych ziemniaków i…

Pierwszy raz spróbowałem mango chutney w kuchni znajomego kucharza w Bombaju – nie jako dodatek, ale jako…

Kiedy pierwszy raz próbowałem salsy w jednej z małych meksykańskich knajpek w San Diego, zdziwiło mnie, że…

Pierwszy raz spróbowałem sosu miętowego w małej, rodzinnej knajpce w Yorkshire – podano go obok soczystej pieczonej…

Pierwszy raz spróbowałem sosu musztardowego w niewielkiej, rodzinnej knajpce we Francji – do grillowanego kurczaka z chrupiącą…

Pierwszy raz spróbowałem sosu pesto we włoskiej Ligurii, jedząc makaron z widokiem na zatokę. Zielony, intensywnie pachnący,…

Kiedy pierwszy raz robiłem sos pieczarkowy na rodzinny obiad, miałem w lodówce tylko kilka pieczarek, śmietanę i…

Pierwszy raz spróbowałem sosu pieprzowego w małej, rodzinnej restauracji w Lyonie. Pamiętam ten moment do dziś –…

Pierwszy raz spróbowałem sosu pomidorowego w najprostszej wersji – u babci, z domowych pomidorów, czosnku i liścia…

Pierwszy raz sos śliwkowy spróbowałem na ulicznym straganie w Hongkongu – podany z chrupiącą kaczką, lekko słodki,…

Kiedy po raz pierwszy podałem sos śmietanowo-ziołowy do pieczonego kurczaka, nikt nie zapytał o mięso – wszyscy pytali…

Kiedy pierwszy raz przygotowałem sos serowy w domu, miałem tylko resztki sera żółtego i odrobinę mleka. Efekt?…